Stables by the Sea

Stables By the Sea represents the relocation and down-sizing of an equestrian farm life to a seaside location. Stables By the Sea also talks to a relaxed and simple building form with generous volume.

This is to be a retirement home for an active couple and three dogs on a magnificent but small site on the cliffs of the Manukau harbour. A simple large gable form gives dramatic focus to the tidal beach and harbour, framed by pohutukawa. The main bedroom mezzanine shares this aspect and the living below is divided between a large entertaining area and cosy family living.

The extreme exposure has led to the inclusion of an internal courtyard for shelter options and the introduction of northern sun into the rear rooms.

Construction on this site will start in the new year.